“Memoria Holocaustului” / Noaptea albă a galeriilor 2015

Expoziția „Memoria Holocaustului” la Noaptea albă a galeriilor

holocaust

Joi, 23 aprilie 2015, de la ora 17:00, la Universitatea Politehnică din București, Clădirea Rectorat, Splaiul Independenței nr. 313, va avea loc vernisajul „Memoria Holocaustului”.

Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Universitatea Politehnică din București și Primăria Sectorului 6.

Expoziția de pictură reunește lucrările unor tineri artiști, participanți la tabăra de creație „Cum a fost posibil?”, organizată anual de către Institutul „Elie Wiesel”. Lucrările realizate exprimă perspectiva artiștilor asupra tragediei evreilor din România, petrecută cu mai bine de 70 de ani în urmă.

Expoziția este inclusă în proiectul Noaptea albă a galeriilor, astfel că, în data de 24 aprilie 2015, va fi accesibilă publicului larg și în intervalul orar 19:00-04:00.

Lucrările expuse la Rectoratul Universității Politehnice vor putea fi vizionate până în data de 23 mai 2015.

Silvia Traistaru “Archiving my memories”, acrylic on canvas, 100x80cm, 2011

1.Silvia Traistaru Archiving my memories, acrylic on canvas, 100x80cm, 2011

La baza documentatiei pregatitoare lucrarilor am folosit fotografii – portrete ale artistilor dar si ale organizatorilor care au participat la tabara de creatie prilejuita de comemorarea a 70 de ani de la Pogromul de la Iasi, iar in extremitatile inferioare portretul a doi supravietuitori. “Archiving my memories”(100x80cm, acrilic/panza, 2011) este pictata alb pe alb, potretele se succed pe trei randuri, am vrut ca prin lipsa contrastului sa fac greu accesibila recunoasterea celor portretizati. Sipcile din lemn, amplasate orizontal pe suprafata panzei, trimit la un moment care m-a marcat foarte mult cand am aflat despre el, si anume acela in care evreii au fost urcati in trenurile mortii, iar pe usile vagoanelor au fost batute in cuie scanduri de lemn pentru ca aerul sa nu intre.

Silvia Traistaru ” Lost Identities”, acrylic on canvas, 100x80cm, 20112.Silvia Traistaru Lost identities, acrylic on canvas, 100x80cm, 2011

“Lost identities”(100x80cm, acrilic pe panza, 2011) prezinta portrete fara chip care au ca referinta un indice al holocaustului, un mesaj istoric cu care privitorul se poate angaja. Bazata pe bagajul informational, povestea si istoria fiecaruia, lucrarea pastreza activa memoria celor care au murit in trenurile mortii, chiar daca nu se cunoaste identitatea lor.

Portretele fara chip sunt reprezentarea conturului fetei artistilor, organizatorilor participanti la tabara de creatie si a celor doi supravietuitori ai Pogromului de la Iasi. Absenta portretelor, implica atat “am fost acolo” cat si “s-a intamplat”, poate fi intelesa ca o sansa pt a cauta raspunsuri, explicatii – o abordare care merge mai departe de o reconstructie.

Fiecare dintre cele doua lucrari, care pot fi analizate separat sau ca un diptic, poseda o greutate substantiala atat estetica cat si conceptuala, bazate pe dialogul dual (in oglinda) dintre alb (feminin) si negru (masculin).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s