Fundatia “Domeniul Otetelisanu” – Rezidenta artistica 2015

 11216617_827337917373579_6527248236224374239_o

Fundația “Domeniul Otetelișanu”, în parteneriat cu Galeria Danaart și Arts United, anunță cea de-a doua ediție a taberei de pictură “În câmp electric”, proiect inclus în programul de rezidențe pentru lumea artistică și industriile creative, derulat la Conacul Otetelișanu. Rezidența se va desfășura în perioada 1-10 iulie, la Conacul Otetelișanu din Benești, un sat aflat la 40 de kilometri de Craiova.

Opt artiști sunt invitați să imagineze povești în casele în care desena, cândva, Constantin Lecca, artistul care-și adjudeca, pe la 1800, meritul de a fi fost primul de pe aceste meleaguri care îndrăznea să picteze icoane în stil occidental sau primul care, alături de boierii Otetelișeni, a tipărit reviste și cărți la Craiova. Invitații de anul acesta sunt pictori consacrați, apreciați în lumea artistică bucureșteană și internațională: Cornelia Gherlan, Dan Isailă, Zoița, Daniela Zbarcea, pictorița pariziană Marie- Hélène Fabra, Silvia Trăistaru, Suzana Dan, Vasile Tolan și fotografa Mirela Bichigeanu.
Promotor al culturii și al evenimentelor de înaltă ținută, Fundația “Domeniul Otetelișanu” susține un amplu program de rezidențe culturale la Conacul de la Benești. În ultimii ani, conacul a găzduit o lungă serie de evenimente de anvergură, printre care colocviul pentru excelență în presă – organizat cu sprijinul Institutului Polonez, workshop-uri pentru film documentar, sub îndrumarea regizorilor Copel Moscu și Napoleon Helmis, rezidențe pentru pictură, care s-au bucurat de participarea unora dintre cei mai valoroși artiști contemporani, sau rezidențe de etnografie, derulate cu sprijinul mai multor misiuni diplomatice la București.
Deschizători de drumuri. În casa Otetelișenilor de la Benești s-a născut Petrache Poenaru, membru titular al Academiei Române, fondatorul colegiilor naționale din București și Craiova. Probabil că cei mai mulți îl cunosc, însă, mai degrabă drept inventatorul tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827, sub complicatul nume de “condeiul portăreț alimentându-se el însuși cu cerneală”.
O parte dintre lucrările realizate în cadrul acestui program vor fi incluse în Colecția Otetelișanu, tablourile urmând să fie expuse în cadrul unui eveniment unic, care va avea loc la Galeria Odeon din București.

in camp electric silvia traistaru

Silvia Traistaru “Sper (sa ne revedem)”, acrilic pe panza, 2015

silvia traistaru I hope_to see you again. acrylic on canvas 2015

Silvia Traistaru “Sper (sa ne revedem)”, acrilic pe panza, 2015, detaliu

silvia traistaru I hope_to see you again. acrylic on canvas 2015 detail

Senso TV a filmat evenimentul. Aici puteti viziona clipul pe care l-au realizat:

https://www.sensotv.ro/arta-plastica/Clipa-de-arta-6381/8-artisti-la-conacul-de-la-benesti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s