Blog at WordPress.com.

Ruptures I

Written in

by

2022

“Our world is falling apart quietly….”
Instalația reprezintă un urs brun din profil, culcat. Forma animalului este realizată cu cretă colorată, un procedeu folosit de poliție pentru conservarea urmelor în cazul unui accident, pentru a marca un cadavru sau probe. Lucrarea condamnă deciziile și propunerile neadecvate ale autorităților statului român referitoare la situația animalelor protejate de lege, care au fost sau sunt în pericol de disparitie, cum e cazul ursului brun și (later edit, octombrie 2022) recent a cocoșului de munte și a tuturor speciilor care trebuie protejate. În mass-media se duce o campanie agresivă împotriva urșilor, dar contrar, nu se iau măsuri categorice când oamenii distrug habitatul natural prin tăieri ilegale de copaci sau când este vorba de gunoiul pe care oamenii îl lasă în urma lor în natură.
Cand fac drumeții pe munte împreună cu partenerul meu de viață, unul dintre obiceiurile noastre discrete este colectarea gunoaielor, a PETurilor si sticlelor pe care oamenii le aruncă. Colectarea ambalajelor produselor de consum de pe munte este unori dificilă pentru că sunt văi greu accesibile, cu înclinație mare, și trebuie să ne ajutăm de echipamentul pentru cățărare (coarda, ham, carabine). O selecție de PETuri și sticle curate, colectate de pe munte și din pădurile din Bucegi de la baza Caraimanului / Valea Albă – Costila / Valea Spumoasă au fost transportate la București special pentru asamblarea instalației.
Lucrarea își propune să vorbească despre o “ordine inversată”, în care Ursul coboară în oraș că să își procure mâncare, iar Omul urcă pe munte cu băutură și mâncare, abandonând ambalajele în zone în care nu ar trebui să existe.
Pe folia de plastic care preia forma ursului am scris un citat din Hope Jahren “Lab Girl” (căreia îi sunt recunoscătoare pentru toată informația pe care a împărtășit-o cu noi), însă mesajul ei se extinde la întreagă natură.

RUPTURES I (RUPTURI), plastic, lemn, metal, marker, PETuri și sticle colectate de pe munte/pădurile din Bucegi, 600 x 400 cm, 2022